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1.  INTRODUCTION  
 
Under Rule 31 of the Scheme Rules, if any Partial Transfer Eligible Member applies to make a transfer 
of a portion of their Retirement Benefits in the form of a Partial Transfer Value, with the residue of 
their Retirement Benefits remaining in the Scheme, the Management Trustees may, subject to the 
terms of Rule 31 and in accordance with these Partial Transfers Operating Rules, make a Recognised 
Transfer to a receiving arrangement chosen by the Partial Transfer Eligible Member of such part of the 
Fund that the Management Trustees may determine. 
 
In accordance with Rule 31, these Operating Rules set out the conditions upon which the Management 
Trustees have agreed to provide the option to take a Partial Transfer Value of Retirement Benefits 
under the Scheme. 
 

These Operating Rules may be changed by the Management Trustees at any time.  Nothing in them 

should be construed as conferring any right on any Member, Pensioner or other person entitled to 

Retirement Benefits, or any expectation as to how Partial Transfer Values will be operated in practice. 

 

For the avoidance of doubt, these Operating Rules are separate from, and do not form part of the 

Scheme Trust Deed and Rules. 

 

For the avoidance of doubt, these Operating Rules apply to partial transfers of Retirement Benefits in 

respect of defined benefit entitlements in the Scheme only.  These Operating Rules do not cover 

transfers of funds from the BAMPS Accounts or from the AVC Scheme. 
 
 

2.  DEFINITIONS AND INTERPRETATION  
 

In these Operating Rules, terms beginning with capital letters and defined in the Scheme Trust Deed 

and Rules shall have the same meaning as in the Scheme Trust Deed and Rules.  The following 

definitions shall also apply:  

 

2.1 Cash Equivalent Transfer Value (CETV) 

 

The equivalent cash value of all the Retirement Benefits that a Member has built up in the Scheme 

that can be transferred to another registered pension arrangement, calculated in accordance with 

recognised actuarial principles using assumptions determined by the Management Trustees.  Such a 

transfer will be subject to the provisions of Rule 31, modified to the extent necessary to permit the 

transfer of a member’s Retirement Benefits. 

 

2.2 Date of Calculation 

 

Effective date on which the CETV of the Retirement Benefits is calculated.  



 
2.3 Minimum Transfer Threshold 

 

Either: 

 

1. £30,000; or  

2. such other amount at which the requirement to obtain appropriate independent advice in 

respect of safeguarded benefits, under section 48 of the Pension Schemes Act 2015, would 

apply as at the Date of Calculation. 

 

2.4 Normal Payment Age 

 

This is the age from which pension payments to the relevant Partial Transfer Eligible Member would 

normally start without reduction.  Each tranche of pension can have a different Normal Payment 

Age. 

 

2.5 Partial Transfer Eligible Member 

 

A Member, Pensioner or other person entitled to Retirement Benefits who is not in receipt of a 

pension from the Scheme at the Date of Calculation. 

 

2.6 Transfer Out Pack 

 

The documentation which the Management Trustee shall make available on the forms section of the 

member website and which a Partial Transfer Eligible Member must use to request payment of a 

Partial Transfer Value.  

 

2.7 Partial Transfer Value 

 

The CETV of one or more relevant Pension Tranches that a Partial Transfer Eligible Member has built 

up in the Scheme that can be transferred to another registered pension arrangement and in respect 

of which the Partial Transfer Eligible Member has requested payment of a Partial Transfer Value. 

 

2.8 Pension Tranche 

 

One of Pre 1997 Tranche, Post 1997 Tranche, or Post 2007 Tranche. 

 

2.9 Post 1997 Tranche 

 

The Retirement Benefits that a Partial Transfer Eligible Member has built up in relation to pensionable 

service from 6 April 1997 up to and including the earlier of the date on which the Partial Transfer 

Eligible Member’s pensionable service ended or 31 March 2007 (including any uplift applied for that 

tranche of benefit after pensionable service ended).   
  



 
 

2.10 Post 2007 Tranche 

 

The Retirement Benefits that a Partial Transfer Eligible Member has built up in relation to pensionable 

service from 1 April 2007 up to the date on which the Partial Transfer Eligible Member’s pensionable 

service ended (including any uplift applied for that tranche of benefit after pensionable service ended).   

 

2.11 Pre 1997 Tranche 

 
The Retirement Benefits that a Partial Transfer Eligible Member has built up in relation to 

pensionable service up to and including 5 April 1997 (including GMP and any uplift applied for that 

tranche of benefit after pensionable service ended).   

2.12 Retirement Benefits 

 

All of a Partial Transfer Eligible Member’s benefits payable under the Scheme, including those benefits 

payable to contingent spouses, Surviving Civil Partners and Dependent Children in respect of the 

Partial Transfer Eligible Member’s death. 

 

 

3. ELIGIBILITY  
 

3.1 A Partial Transfer Value can only be requested by a Partial Transfer Eligible Member with effect 

on and from 1 January 2019.  For the avoidance of doubt, Members and Pensioners who are in 

receipt of a pension from the Scheme (pursuant to any Part of the Scheme Rules), are not 

eligible to request a Partial Transfer Value or to have a Partial Transfer Value paid in respect of 

them. 

 

3.2 A Partial Transfer Value will only be paid where the relevant legislative conditions are met and 

the payment would be an authorised payment (within the meaning given by the Finance Act 

2004). 

 

3.3 A Partial Transfer Eligible Member who has taken a Partial Transfer Value may not do so again.  

After taking a Partial Transfer Value, a Partial Transfer Eligible Member may, subject to the 

Scheme Trust Deed and Rules from time to time, have the option to draw the remaining pension 

at retirement (and commute some pension for a pension commencement lump sum) or take a 

Cash Equivalent Transfer Value for all the benefits remaining in the Scheme. 

 

3.4 The pension at the Date of Calculation which will remain in the Scheme following a Partial 

Transfer Value should be at least one whole Pension Tranche of Retirement Benefits. 

 

3.5 The Partial Transfer Value must be greater than the Minimum Transfer Threshold. 

 

3.6 Each Pension Tranche is required to be transferred in its entirety (unless the Management 

Trustees agree otherwise), including those benefits payable to contingent spouses, Surviving 

Civil Partners and Dependent Children in respect of the Partial Transfer Eligible Member’s death. 

 



 
3.7 If a Pre 1997 Tranche forms part of the Retirement Benefits, Partial Transfer Eligible Members 

are required to transfer this Pension Tranche as part of the Partial Transfer Value.  

 

 

4. PAYMENT OF A PARTIAL TRANSFER VALUE 
 
4.1 A Cash Equivalent Transfer Value quotation is available on request, but a quote cannot be 

requested while a previous quote is still within the guarantee period and no more than 4 CETV 
quotations can be requested in any 12 month period.  This quotation will include the CETV of 
each Pension Tranche which might be paid under a Partial Transfer Value, guaranteed for a 
period of 3 months from the Date of Calculation or such other period permitted by legislation 
and notified to the Partial Transfer Eligible Member. 

 
4.2 Payment of a Partial Transfer Value can be requested by completing the Transfer Out Pack. 
 
4.3 If all the required documentation has been received within the guarantee period, the 

guaranteed CETV, or a Partial Transfer Value in respect of one or more Pension Tranches 
requested in accordance with these Operating Rules, will be paid.  If the guaranteed CETV 
lapses, any subsequent CETV may be higher or lower than that previously quoted. 

 

5. REQUIREMENT TO OBTAIN FINANCIAL ADVICE 
 

5.1 The Management Trustee shall not give effect to the payment of a Partial Transfer Value unless 

it is demonstrated, to the Management Trustee’s satisfaction, that the Partial Transfer Eligible 

Member requesting to take a Partial Transfer Value has taken financial advice from an FCA-

regulated financial adviser, unless the transfer is being paid to another defined benefit 

registered pension scheme, and has satisfied any other legislative requirements. 

 
 
 


